fredag 27. juli 2007

Abdolah, Kader: Huset ved moskeen. Gyldendal 2007

Aga Djans familie har gjennom flere generasjoner hatt en sentral posisjon i en by i Iran. Familien bor i huset ved moskeen. Dette familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjon og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen. Boka er en gripende historie om menneskeskjebner i et land der myndighetene er overgripere. Lærerik bok om hvordan det er å leve i et islamsk land.

Rohinton Mistry: Balansekunst. Aschehoug 1997

Dette er en roman fra India. Boka handler om menneskeskjebner i en liten by på 1900-tallet. På grunn av kastesystemet har menneskene helt ulike muligheter til å skape seg et godt liv.
Det er strengt skille mellom de forskjellige sosiale lag og for personene i boka er det umulig å overskride disse grensene. Men når de blir nødt til å bo under samme tak, oppdager de at de alle er mennesker med de samme behov for medmenneskelighet og varme.
Jeg ble opprørt over all uretten uskyldige mennesker ble utsatt for, men måten boka er skrevet på gjør den til en leseopplevelse. Kjempegod bok.