mandag 26. januar 2009

Kadare, Ismail: Agamemnons datter : Etterfølgeren. Cappelen 2008.

Boka som består av to kortromaner er skrevet av den albanske forfattern Ismail Kadare. Manuskriptet til den første, Agamemnons datter, som ble skrevet på 80-tallet, ble smuglet ut av det totalitære Albania og til Frankrike i flere biter. Den andre, Etterfølgeren, er skrevet 20 år senere. Begge bøkene omhandler de samme personene og gir et skremmende bilde på et totalitært samfunn nær sammenbruddet.

Fortelleren i første bok er en ung mann som har forelsket seg i Suzana, datteren av en høytstående kommunistfunksjonær som ifølge ryktene er utpekt til Lederens arvtager. Lederen dukker opp i forlovelsesselskapet familien arrangerer i deres nyrestaurerte og fasjonable hjem, blir en kort stund og forlater så selskapet. Etterpå må Suzana heve forlovelsen av hensyn til sin fars karriere. Samfunnet rundt dem er gjennomsyret av misunnelse, angiveri og rykter.

I andre bok blir Suzanas far funnet død i sengen en tidlig morgen. Selvmord eller drap? er spørsmålet alle stiller. Et uhyggelig scenario utspiller seg, der ingen kan vite sikkert hvem som ofrer hva, og for hvem.

Anbefales!